top of page

איך הלחץ מזיק לשיניים? 7 סימני אזהרה

כסיסת ציפוריים, שחיקת שיניים וויתור על צחצוח בערב. לחץ מתמשך משפיע על המצב הנפשי וגם על מצב השיניים, איזה התנהגויות עלולות לסכן את השיניים ומה כדאי לעשות כדי לנסות ולמזער את הנזקים?

ד"ר רונן בורודובסקי וד"ר ערן פרמון

healthy_teeth.jpg

המלחמה המתמשכת לא מיטיבה עם המצב הנפשי והגופני שלנו. עכשיו מתברר שגם השיניים עלולות להינזק בגלל חרדה ולחץ מתמשכים.

כידוע, לחץ נפשי יכול לגרום לכל מיני כאבים בגוף כמו כאב ראש וכאבי בטן. לחץ נפשי מוגבר ומתמשך יכול להשפיע גם על בריאות השיניים והפה. השיניים עלולות להיפגע ולהישחק כתוצאה מתגובות פיזיות שונות ללחץ המתמשך, לכן חשוב להיות עירניים ולטפל בכך במהרה.

מהן ההתנהגויות שמומלץ לשים אליהן לב?

1. שחיקת שיניים

שחיקת שיניים נובעת ממתח כללי הקשור למערכת הנפשית ולא לבעיה פיזיולוגית או לחרדות כלליות המוצאות את פורקנן בזמן השינה. היא מתבצעת בלילה בזמן השינה באופן תת מודע ע"י הנעת הלסת התחתונה קדימה ואחורה בהדיקות על שיניי הלסת העליונה.

במקרים רבים של שחיקה חריפה הדבר עלול לגרום לנסיגת חניכיים עקב הכוחות הרבים המופעלים בזמן השחיקה ומועברים דרך שורשי השיניים לסיבים האוחזים את השן לחניכיים.

כמו כן עלול להרוס כתרי חרסינה, סתימות ושאר שיחזורים. הפיתרון הוא לרוב סד לילה עימו ישנים.

סימנים לזיהוי שחיקת שיניים: רעשי חריקה בזמן הישנה, המשטחים הלעיסים של השיניים שחוקים והתלוליות הקיימות באופן נורמאלי נראות משופשפות או ישרות, תחושת כאב בבוקר כשמתעוררים משינה,סימני נגיסה בלשון, רגישות בלתי מוסברת לחום או לקור וכתרי חרסינה שנשברים תכופות או סתימות שנופלות ללא סיבה.

2. כסיסת ציפורניים

מתחת לציפורן עלולים לחיות מיליוני חיידקים שונים ומשונים, אשר עלולים לעבור לפה בזמן הכסיסה וליצור כיבים בפה, פצעים לבנים המלווים ברגישות וכאב. הכסיסה עלולה לייצר סדקים בחלק החד של השיניים הקדמיות ובאם קיימות סתימות לבנות הן עלולות להישבר.

3. כרסום עטים/עפרונות

כרסום גורם לשחיקת השן ולפגיעה בכותרת השן ועלול לגרום לסדקים ואף לשברים בשיניים. אם מרגישים צורך עז לכרסם משהו על מנת לשחרר לחץ מומלץ ללעוס מסטיק ללא סוכר.

4. דחיקת לשון

על מנת שהשיניים יסגרו היטב, צריך להתקיים שיווי משקל בין הלשון, השפתיים והשיניים שביניהם. ברגע שהאיזון מופר והלשון משנה את מיקומה אל עבר השיניים זה משפיע באופן ישיר על השיניים.

הדבר קורה במצבי לחץ במנגנון אינסטקטיבי – הלשון נעה לחלק הקדמי של הלסת באופן קבוע ומתמשך תוך הפעלת כוח רב, מה שגורם לבעיות אורתודנטיות עקב תזוזת השיניים מהלחץ וכן לבעיות של נסיגת חניכיים.

5. תזונה ושתייה לקויים

עקב הלחץ והחרדות אנשים רבים אינם שותים מספיק ואינם מקפידים על ארוחות מסודרות, דבר הגורם ליובש הריריות בפה ולהקטנה בהפרשת רוק הגורמת ל:

ריח רע מהפה עקב גדילה מרובה של חיידקים אנאירוביים.

התפתחות מואצת של עששת.

פגיעה בשטיפה הטבעית של שאריות המזון והחיידקים מהשיניים.

פגיעה באיזון החומציות.

על מנת למזער נזקים מומלץ להרבות בשתיית מים, ללעוס מסטיק ללא סוכר ולהפחית את צריכת האלכוהול.

6. אכילת מזונות “מנחמים"

צריכת חטיפים, ממתקים בשעות הלילה או בין הארוחות גורמת לעליית החומציות ועששת.

7. ויתור על הצחצוח בלילה עקב מחסור בשעות שינה

פוגע בשיניים באופן ישיר ומיידי. הפה עובר "התעללות" בזמן ארוחות היום, ולחיידקים יש הרבה מזון להשתמש בו ואפשרות להפריש חומצות רעות לשיניים.

צחצוח בערב מנקה את הפה לזמן השינה ומעניק הגנה לשן. מומלץ לצחצח גם אחרי ארוחת הבוקר, ולמנוע מצב שבו שיירי מזון נשארים במשך שעות רבות.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page