?שתייה מרובה - זה בריא
כמה מים צריך לשתות ביום ? שאלה קשה. אם נבדוק את תשובות המומחים נקבל את התשובות הבאות :
8 כוסות ביום
10 כוסות ביום
20 כוסות ביום
8 ליטר ביום
20 ליטר ביום
והתשובה הטובה ביותר : כמה שיותר.
זהו. התשובה האחרונה היא הברורה ביותר. כמה שיותר זה אומר להתחבר לדלי דרך העורקים ולשתות עד שיצאו מים מהאוזניים.
אז מה עושים ? אומרים לנו שהשתן צריך להיות בהיר וגם אם לא נשתה נקבל אבנים בכליות. לנשים אומרים שהשתייה עוזרת לקבל עור יפה ולשמנים אומרים לשתות הרבה כדי למלא את הקיבה במוצר דל קלוריות.
מדוע בכלל אנחנו חייבים לשתות ? - גוף האדם מכיל כ - 60% מים. הגוף הוא מערכת מים פתוחה ולא סגורה. יש איבוד קבוע של נוזלים אותם יש צורך להחזיר. הגוף מאבד מים תוך כדי פעולת סינון הרעלים מהגוף. לפי פרופ' גוגנהיים אדם ממוצע מאבד :
דרך העור - חצי ליטר ביום
דרך הנשימה - חצי ליטר ביום
דרך השתן - ליטר וחצי ביום.
סה"כ איבוד המים ביום הוא שני ליטר וחצי.
יש צורך להחזיר את כל הכמות הזו לגוף כדי שלא נתייבש.
פעולות חמצון בגוף מייצרות כחצי ליטר נוזלים.
דרך המזון הקשה מקבלים עוד חצי ליטר.
נשאר , אם כן , ליטר וחצי של נוזלים החסרים וחייבים לבוא בצורת שתייה. הכמות הזו כוללת גם מרקים , אך אינה כוללת פירות וירקות. כך יוצא שאדם ממוצע זקוק ל- 6 עד 7 כוסות שתייה . והכוונה כאן לאדם ממוצע. יש כאלה שזקוקים לכמות נמוכה יותר ויש כאלה לכמות גבוהה יותר.
איך נדע כמה לשתות ? השיטה הטובה ביותר - לפי הצמא. מה קרה , אבדנו את חוש הצמא? רובנו נוהגים ברכב ממוזג, יושבים כל היום במשרד ממוזג, בקושי מוציאים אנרגיה, אז ברור שאנחנו סביב הממוצע של 7 כוסות ביום. מי שמסתובב בחוץ, עושה פעילות גופנית או נמצא במקום חם שיגדיל את הכמות.
עכשיו , מה כל הסיפור על שתן בהיר ואבנים בכליות?
נתחיל עם שתן בהיר. תפקיד הכליות הוא לסנן את הרעלים ולהוציאם החוצה. תפקיד נוסף הוא להפטר מעודפי חנקן הנוצרים אחרי אכילת חלבונים. כאשר יש כמות גבוהה של רעלים וחנקן השתן נעשה כהה. אצל צמחונים שאינם אוכלים בשר וצורכים אוכל אורגני יש שתן בהיר מעשה של יום יום ללא קשר לכמות השתייה. אצל אדם רגיל עודפי שתייה גורמים לעומס על הכליות, מלאכת ניקוי הרעלים תשתבש והשתן יצא בהיר בגלל דילול השתנן בכמות גדולה של מים.
מה קורה למסנן על ברז כאשר כתוב עליו "ליטר לדקה" ואנחנו מעבירים דרכו 2 ליטר בדקה. המסנן יעביר את המים אבל הוא לא יסנן את הליטר הנוסף. הוא פשוט לא מסוגל. הכליות הן מעבדה לסינון וגם להן יקרה אותו תהליך.
אבנים בכליות - כל מי שחוטף אבנים בכליות יודע שכדי להוציא את האבן חייבים לשתות הרבה כדי שאותה אבן תזוז מאותו נים של דם ותצא סוף סוף דרך השתן ותפטור אותנו מהצרה. אחר כך מודיע הרופא בסבר פנים חמור "שאם אתה לא רוצה עוד אבנים אז תשתה הרבה". באותה צורה מי שלא רוצה שיחזור לו כאב הראש אז שימשיך לקחת אקמול, ומי שלא רוצה שוב דלקת שיקח אנטיביוטיקה כל השנה.
אבנים בכליות לא נוצרות בגלל מחסור במים. חד וחלק. אבן בכליה נוצרת תוך התרכבות כימית של סידן וזרחן למוצר שנקרא סידן אוקסאלט. הפעולה הזו מתרחשת כאשר חסרים מספר גורמים כימיים כמו המצאות המינרל מגנזיום והויטמין B6. ברוב המקרים תוספת של אלה פותרת את הבעיה. מה שעצוב הוא שדוקא שתיה מרובה גורמת לסחיפת המינרל מגנזיום וגם הויטמין 6B המסיס במים יחד עם יתר ויטמיני B והדבר הזה גורם למחסור במרכיבים אלו. כך יוצא שדוקא שתיה מרובה עלולה לגרום לאבנים בכליות.
עור יפה - ממתי עור יפה מושפע מעודף מים? הלחות בעור הינה שומנית ולא מימית. כדי לדאוג לעור יפה יש להתחיל באספקת חומצות שומן חיוניות ובמיוחד החומצה הלינולנית הנמצאת בפיצוחים למיניהם, להמשיך במינרל אבץ ואח"כ ויטמינים A ו-E וויטמיני B. שום קשר למים.
מה בעצם הנזק בשתייה מופרזת?
1. עומס על הכליות. הכליות הן לא שריר שעומס עליו משפר את ביצועיו. הכליות הן מעבדה שעומס עליה גורע מיכולתה לתפקד.
2. סינון הרעלים מתבצע בצורה חלקית ולוקח יותר זמן.
3. בריחת ויטמינים מסיסים במים כמו ויטמין C וכל קבוצת ויטימיני B יחד עם מינרלים כמו אשלגן ומגנזיום.
4. עומס על הלב. כל עודפי המים עוברים דרך מערכת הדם והלב חייב לדחוף ולשאוב את כל העודפים. הדבר גורם לעומס מיותר על הלב.
כולם מתיחסים אל הכליות כמו אל רדיאטור. כל העודפים נשפכים החוצה בלי בעיה. אבל הכליות הן לא רדיאטור וכל העודפים עוברים גם הם את פעולת הסינון של הכליות.
אז, למה הרופאים אומרים לנו לשתות כמה שיותר הרבה ?
כי הרופאים דואגים לכיסוי תחת, כי הנזק מחוסר שתיה מתרחש כעבור יום וזה עלול לעלות להם ביוקר ואילו הנזק משתיה מופרזת מתרחש כעבור שנה וזה כבר לא מענין אותם.
ב - 2 מקרים יש לשנות מן הנוהג הרגיל :
1. כאשר יש שלשול - יש בריחת נוזלים מהירה דרך הצואה ולכן צריך להגביר את השתיה
כדי למנוע התיבשות.
2. כאשר עושים פעילות גופנית , טיול בנגב , ספורט וכו' הגורמים להזעה מוגברת ,יש לשתות הרבה בלי חשבון כיון שחוש הצמא מפגר אחרי קצב איבוד הנוזלים ועדיף להמצא עם עודף נוזלים באותו יום מאשר לבקר את חדר המיון בתור פציינט מיובש.
מאת: יחיאל אורבך- מיתוסים בתזונה טבעית.